ГРОБНИЦИТЕ НА ФАРАОНИТЕ

Пирамидите


Пирамидата е сграда или съоръжение, чиято форма наподобява геометричното тяло пирамида - горните повърхности са до известна степен подобни на триъгълници и се събират в една точка. Основите на пирамидите могат да бъдат триъгълни, четириъгълни или многоъгълни, като най-често срещана е квадратната основа с четири триъгълни горни повърхности. След 2600г. пр.н.е. в Египет били построени много пирамиди. В строителството им участвали хиляди роби. Учените не са установили причината, поради която гробниците на фароаоните имат пирамидална форма. Огромните им размери и съотношението между отделните елементи навеждат на мисълта, че те са били съобразявани с математическите и астрономическите познания на египтяните. Пирамидите били свидетелство за почитта към боговете, но същевременно чрез тях фараоните оставали в историята траен знак за своето съществуване и могъщество.


Обратно на върхаПирамидите в ГизаТрите основни пирамиди – на фараоните Хуфу (Хеопс), Хефра (Хефрен) и Менкаура (Миерин) – са отворени още в древността и великолепните им съкровища са ограбени. Днес в тях са останали само каменните саркофази.

Най-голяма е пирамидата на Хеопс (Хуфу) с височина 147 m и дължина на всяка от четирите страни 230.4 m, която е почти изцяло запазена. Липсват ѝ мраморната облицовка и върхът. Варовикът на пирамидата е разграбен, за да се постори Кайро. Построена е около 2550г. пр.Хр.

Пирамидата на Хефрен (Хафра,Хафре) е средна по големина (143.56 м.). Построена от варовик с гранитни погребални камери и фина външна облицовка с бял варовик от Тура. Само тази пирамида все още има част от оригиналната си мраморна облицовка.

A тази на Микерин (Менкауре) е съвсем скромна, висока е само 65м. Изградена е от варовик с гранитни погребални камери и виншна облицовка. Изграждането и приключили около 2490г. пр.Хр.


Обратно на върхаСфинксътТялото на тази гигантска структура е с лапи с нокти и опашка, отговарящи на образа на лъв. Сфинксът има каменна плоча с релефни надписи между лапите си. Тя е поставена към опригиналния монумент по-късно от младия цар Тутмос. Надписите разказват за сън на царя, поради което и плочата е наречена „Съновна възпоменателна плоча”. Трите тунела, намерени в сфинкса не водят до никъде. Вътре няма и стаи. Сфинксът е изграден от голям хълм варовик и съдържа няколко варовъчни пласта. Тъй като тялото е от фин варовик, още след построяването му е започнало да се руши. Силните пустинни ветрове и годишните наводнения на река Нил довели до ерозия на структурата. Непрестанните ветрове често покривали сфинкса с пясък през годините и голяма част от съществуването си е прекарал под земята. По различни поводи се е налагало да го изравят. Смята се обаче, че именно пясъкът е предпазил монумента от силните пустинни ветрове и от природните стихии.


Обратно на върхаСтъпаловидната пирамида на Джосер


Фараоните преди Джосер обикновено били погребвани в „мастаба”, гробници от кирпичени тухли. Джосер направил стъпка напред, като упълномощил своя архитект Имхотеп да му построи стъпаловидна пирамида, оградена от стени, които представлявали стените на самия Мемфис. Имхотеп свършил работата си толкова добре, че по-късно започнали да го почитат като бог, което доказва, че сред древните египтяни е съществувала традицията на обожествяването.


Обратно на върха
© Християн Япраков и Константин Петров 2011