МУМИИ

Мумия


Мумия е добре съхранено мъртво човешко тяло, независимо от това дали запазеното му състоянието е резултат от естествени процеси или изкуствена обработка. Процесът на превръщането с времето на труп в мумия се нарича мумифициране или мумификация, и продължавало 70 дена. В естествено състояние мумификация на труповете се получава, когато са погребани в условия, забавящи разлагането на тъканите. Такива могат да бъдат изключително ниската влажност (при погребение в пустинен пясък), излагане на химически вещества, променящи структурата на тъканите (например при т.нар. "торфени мумии" - тела, попаднали в торфени блата), ниска концентрация на кислород и/или ниски температури (при погребения на голяма надморска височина). Опитите за запазване на човешкото тяло след смъртта чрез изкуствена обработка са характерни за много култури и най-често са свързани с религиозни причини. Вероятно най-известни в тази област са древните египтяни и мумиите на техните фараони, въпреки че те са само малка част от всички древноегипетски мумии. Древните египтяни вярвали в живота след смъртта, както и в това, че човек има душа и тяло, които трябва да се обединят, за да може той да премине в отвъдното. Затова и телата на мъртвите били запазвани като мумии.


Обратно на върхаМумифицирането


С церемонията, наречена "Отваряне на устата", свещениците приготвяли мумията за погребение. Жреците и оплаквачите четяли заклинания, които да защитават "ка", или духа на мъртвеца, по време на последното му пътуване към другия свят.
Обратно на върхаМумифицирани животни


Не само фараоните имали право на живот след смъртта. Кучета, котки, птици, крокодили и всякакви други същества също били мумифицирани за вечността - някои защото били домашни любимци, други защото били смятани за божества, а трети за да послужат като оброчен дар в светилищата.Обратно на върхаКанопи


В късната епоха населението на Канопия почитало един Озирис, който имал формата на делва, завършваща с глава; поради някакво объркване сред антикварите, до края на миналия век, затваряните със запушалка във форма на глава съдове, които служели за съхранение на вътрешностите на мумиите, се наричат канопи.
Това са те:
Книгата на мъртвите

Обратно на върха
© Християн Япраков и Константин Петров 2011